Tungt släp, behörighet BE

Körlektionerna och körproven utgår från manöverbanan (MÖB) som ligger vid Kristinehedsbanan (Halkbanan) i Halmstad, Kristinehedsvägen 37, 302 44 Halmstad.

För att ta BE-körkort krävs det att du har:

  • Giltigt körkortstillstånd

  • Genomfört godkänt teoriprov

  • Genomfört godkänt körprov

Börja med att göra ett syntest samt ansöka om körkortstillstånd, syntest kan du göra på trafikskolan eller hos en optiker.

Under tiden du väntar på ditt körkortstillstånd kan du börja plugga teori. Du köper värdekod till  marknadens bästa material  Körkortboken   enkelt via vår e-handel ”Beställ & Boka# eller direkt av oss på kontoet. När du känner dig redo för teoriprov bokar vi en tid för dig på Trafikverket, ett godkänt teoriprov är sedan giltigt i ett år.

I vårt BE-paket ingår två körlektioner á 70 min. Det är framtaget för dig som har kört mycket med släp och kan backa relativt obehindrat, och kräver att du har möjlighet att lägga lite tid att plugga mellan lektionerna.

Ett körprov för BE innehåller:

  • Säker sammankoppling av ekipaget.

  • Säkerhetskontroll (en sk funktionsbeskrivning där du ska kunna redogöra närmre de saker du har kontrollerat.

  • Körning i trafik med tillhörande backning.

Övning ger färdighet

På körlektionerna går ni igenom och övar på det du behöver kunna för att nå godkänt på förarprovet. Ni kommer givetvis även vara ute i verkligheten och köra för att se så att din körning håller måttet. Kanske är det ett antal år sedan du tog ditt körkort, regler kan ha ändrats och kanske har du lagt dig till med en del ovanor som behöver ordnas till.

Extra lektioner vid behov

Har du inte kört så mycket med släp tidigare går det såklart bra att boka in någon eller några extra lektioner så att du känner dig säker.

Ditt nya körkort

När körning, säkerhetskontroll och funktionsbeskrivning funkar bra är det dags för uppkörning, och efter godkänt körprov tillverkas ditt nya körkort med behörighet BE!

Trafikverkets avgifter för förarprov, fotografering samt körkortstillverkning tillkommer och skickas hem på faktura efter förarprovet.

Vad får man då dra med vilket körkort?

B-KÖRKORT

Med vanligt B-körkort får du dra ett lätt släp som väger max 750 kg i totalvikt. Du får även dra en släpvagn som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att bilens och släpets sammanlagda totalvikt inte överskrider 3 500 kg

UTÖKAD B-BEHÖVERIGHET/B96

Utökad B-behörighet/B96 ger dig rätt att köra ett ekipage där bilens och släpets sammanlagda totalvikt inte överskrider 4 250 kg.

BE-KÖRKORT

BE-körkort ger dig rätt att dra alla släpvagnar som har en totalvikt på max 3 500 k, med ett dragfordon som har totalvikt max 3500 kg, alltså ett ekipage vars sammanlagda totalvikt är max 7000 kg.

Oavsett vilken körkortsbehörighet du har så måste du ta hänsyn till bilens max tillåtna släpvagnsvikt och släpets max tillåtna lastvikt, siffrorna finns på fordonens registreringsbevis, eller ta hjälp av släpvagnskalkylatorn.

Mer information

Har du frågor eller vill veta mer besök Transportstyrelsen hemsida eller ring oss.

PRISER

Paket för dig som har kört mycket släp tidigare

Finansiering

Vi har samarbete med Wasa Kredit

Vanligaste frågor & svar

Hur lång tid tar det att ta B96?

Väntetiden för prov hos Trafikverket är runt två månader, minskad tillgång på prov pga Covid19 har gjort att köerna blivit långa. Du kan givetvis ha tur och få tag i snabbare tid om någon annan lämnar återbud. Du kan ha din körlektion samma dag som uppkörningen eller någon/några veckor innan, det bestämmer du.

Vad får jag köra med mitt B96-körkort?

Du får köra ett ekipage där den sammanlagda totalvikten är max 4 250 kg, men måste ta hänsyn till vad just din bil får dra och ditt släp får lasta. Information finns på fordonens registreringsbevis eller på släpvagnskalkylatorn.

Vad krävs för att ta B96?

Endast en uppkörning, du behöver inget körkortstillstånd och det är inget teoriprov.

Sekretessinställningar
Nedan hittar ni inställningar för respektive leverantör som kan komma att användas på vår hemsida.
Youtube
Samtycke till att visa innehåll från - Youtube
Vimeo
Samtycke till att visa innehåll från - Vimeo
Google Maps
Samtycke till att visa innehåll från - Google
Spotify
Samtycke till att visa innehåll från - Spotify
Sound Cloud
Samtycke till att visa innehåll från - Sound