Teorihjälp & extra stöd

Om du har läs/skrivsvårigheter, dyslexi, koncentrationssvårigheter eller av någon annan anledning behöver extra hjälp med teorin så kan vi hjälpa dig. Om det känns okej för dig så berätta gärna tidigt för oss om dina eventuella svårigheter, ju mer vi vet om dig ju bättre kan vi hjälpa dig att nå ditt mål. Hos oss har några ur personalen extra utbildning inom npf, adhd/add/autismspektrumstörning/social fobi/annat och kan hjälpa dig att lägga upp dina studier på ett vettigt sätt, kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Ansöka om förlängd tid, muntligt prov

Behöver du hjälp med ansökan om teoriprov med förlängd provtid eller muntligt prov är du välkommen att kontakta oss. Har du en utredning om läs- och skrivsvårigheter sen tidigare är det bra om du har en kopia på denna. Finns det ingen sådan här utredning kan vi hjälpa till med ett lästest som ligger till grund för ansökan. Lästest och ansökan tar cirka en timme och är kostnadsfritt, kontakta oss för information och tidsbokning.

Privata teorilektioner

Vi erbjuder även privata teorilektioner. På dessa lektioner väljer du själv vad du vill gå igenom. Därför är det viktigt att du har börjat plugga teori innan. Detta för att få bästa effektivitet på lektionen, och räta ut de frågetecken som finns/fanns!

Kurskompis

Hos oss kan du även boka en stödperson till riskettan och halkbanan om du tycker det är jobbigt med utbildning i grupp. Kontakta oss för mer information så hjälper vi dig.


Trafikverket

Ditt slutgiltiga teoriprov görs på trafikverket.

De erbjuder några olika alternativ för dig med läs/skrivsvårigheter, dyslexi, eller av någon annan anledning behöver extra hjälp. Kontakta gärna oss om du behöver hjälp med ansökan om förlängd tid eller muntligt prov.

 1. Frågor med ljudstöd

  Lyssna istället för att läsa. Principen är den samma som på trafikskolan. För detta krävs INGEN ansökan då alla datorer på Trafikverket har ljudstöd.

 2. Förlängd provtid

  Trafikverket kan ge dig 25 minuters extra tid vid provtillfället, så du får 75 minuter istället för 50 minuter på dig att besvara provets 70 frågor. För detta krävs en ansökan.

 3. Muntligt bedömningsprov

  Om du har stora lässvårigheter kan du ansöka om att få göra kunskapsprovet muntligt, ett så kallat bedömningsprov. Då behöver du inte läsa någon text. Provförrättaren ställer frågan muntligt och du får själv berätta vad som gäller utifrån en fråga eller bild. Om du inte är säker på att du förstått frågan har du möjlighet att fråga. Provförrättaren bedömer om svaret är rätt eller fel.
  Det går att göra muntligt prov på svenska för alla körkortsbehörigheter och traktorkort.

 4. Muntligt uppläst prov

  Det upplästa provet innebär att provförrättaren läser upp frågorna och svarsalternativen. Även du ser texten och du väljer det svar du anser är rätt. Provet rättas automatiskt av datorn. Det här provet kan passa dig som tycker det är svårt att med egna ord svara på frågor och istället vill välja mellan svarsalternativ.

Mer information

Vill du läsa mer om anpassade prov går du in på trafikverkets hemsida.

Här kan du se en film som förklarar skillnaden mellan muntligt bedömningsprov och uppläst prov. Till filmen

Blanketter till ansökan om förlängd provtid/muntligt prov hittar du också på trafikverkets hemsida, blanketter. Du behöver inte fylla i ansökan själv, utan det görs tillsammans med trafikskolans personal.

Har du några frågor är du alltid välkommen att kontakta oss.
Sekretessinställningar
Nedan hittar ni inställningar för respektive leverantör som kan komma att användas på vår hemsida.
Youtube
Samtycke till att visa innehåll från - Youtube
Vimeo
Samtycke till att visa innehåll från - Vimeo
Google Maps
Samtycke till att visa innehåll från - Google
Spotify
Samtycke till att visa innehåll från - Spotify
Sound Cloud
Samtycke till att visa innehåll från - Sound